Heb jij een sluimerend verlangen? Heb je de wens iets te gaan doen, maar is het net te vroeg om de sprong te wagen? Hoe weet je wat het juiste moment is? En bereid je de sprong zorgvuldig voor, of ga je gewoon ineens en zie je wel wat er dan gebeurt? Daar zijn natuurlijk geen wetten voor. Mijn zus verhuisde veelvuldig van land naar land. Als zij zin had in nieuw avontuur nam zij ontslag en boekte een ticket naar een ander land. Ze regelde een hotel voor drie dagen, zodat zij drie dagen had om woonruimte te vinden en om vandaaruit binnen een maand werk te vinden. Want spaargeld had ze niet. Dit lukte zowaar, keer op keer. Zou het ook lukken als ze er minder vertrouwen in had gehad? Als ze bang was geweest dat het niet goed uit zou pakken? Misschien had ze de sprong dan wel nooit gemaakt…

Zelf ben ik in mijn leven afwisselend vol vertrouwen en hoogst onzeker geweest. En mijn ervaring is dat alles beter gaat als je handelt vanuit vertrouwen. De grootste brokken in mijn werk heb ik gemaakt toen ik voelde dat de organisatie de verkeerde kant op bewoog en ik vanuit onzekerheid te lang mee bleef bewegen. Toen mijn vertrouwen weer groeide maakte ik weer betere keuzes. In dit geval betekende dat dat ik een andere baan zocht en vond. Het toenemen van mijn vertrouwen dankte ik naar mijn inzicht mede aan mijn yogalessen. Yoga en meditatie hielpen me weer contact te maken met mijn diepere weten, mijn innerlijk vertrouwen. Diep van binnen weten we vaak wel wat goed voor ons is. Yoga helpt om de stilte te vinden, door de ruis heen; de ruis van alles om je heen en van alle wervelende gedachten.

Dat inzicht dat vanuit jezelf komt is vol potentie. Daar komen creatieve ideeën uit voort. Het helpt je keuzes te maken, het biedt je daadkracht. Het lef om te springen ontstaat als de impuls van binnenuit komt. Als weifeling of onzekerheid nog boventoon voeren, is het moment nog niet daar. Maar luister intussen wel naar wat er diep in je sluimert. Koester het niet alleen, maar voed het ook, door te doen wat goed voor je is. Als je daar contact mee houdt, weet je ook wanneer je wilt springen.

Mijn zus woont nu weer in Nederland. Vast niet voor altijd. Haar man komt uit het buitenland en hun nog jonge kinderen worden tweetalig opgevoed. Voor haar werk reist ze heel Europa door. Maar in Nederland is haar gezin gesticht. Dat was nu haar grote sprong; een sprong die ze nooit dacht te gaan maken. In ieder sluimert een ander verlangen en in ieders leven kan een nieuwe impuls ontstaan. Geef ruimte aan die impuls; het draagt vaak bij aan wat jij te doen hebt in dit leven.