Was je vakantie redelijk zorgeloos? En voelde je aan het einde van die vakantie hoe opgeruimd je hoofd was? Alert en ontspannen tegelijk? Yoga kan je helpen die gelukkige ervaring langer vast te houden, of om dat überhaupt eens mee te maken.

Toch biedt yoga je geen instant-vakantiegevoel. Die verwachting wordt weleens gewekt, door yogaliefhebbers vol levenslust die iedereen vertellen hoe ontspannen ze er van worden. Daar word je niet vrolijk van, als je zelf zorgen hebt, stress voelt en overal stijfheid tegenkomt. Want die eerste yogales is dan vaak helemaal niet zo ontspannen. Op de mat voel je je misschien nog rustelozer, nog stijver en ook nog ongemakkelijker tussen al die soepele, blije vogels. Yoga confronteert je met alle spanning die er in je lichaam is opgeslagen. Dat is helemaal niet fijn. Met een beetje pech lig je te vechten tegen je eigen gedachten, doet je lichaam niet wat alle anderen wel lijken te kunnen en weet je niet meer hoe je natuurlijk moet ademen.

Is yoga dan alleen geschikt voor mensen die al kalm en soepel zijn? En kan je er dus ook ongeschikt voor zijn? Of is yoga misschien vooral een lifestyle die meer pretendeert dan het waar kan maken? Gelukkig niet. Het blije gevoel dat fervente yogi’s uitdragen is geen mythe, maar het verhaal is niet compleet. Yoga is niet altijd comfortabel. Juist omdat het je confronteert met jezelf; de wervelingen van je gedachten, je zorgen, je strakke spieren, je snelle adem, enzovoort. Vooral als je net begint met yoga kom je van alles tegen. Je kan misselijk worden als je leert om de adem te verdiepen, angstig als je een oefening doet die om overgave vraagt, gefrustreerd als een oefening lastig is…

Het mooie is dat je elke les verder komt, juist door buiten je comfort-zone te treden. Door de confrontatie aan te gaan, ga je ervaren dat yoga je helpt gedachten te kalmeren, adem te verdiepen, spierspanning omlaag te brengen en om anders te reageren op prikkels van buitenaf. Dat gaat niet vanzelf. Het vraagt toewijding. Maar het gebeurt wel; die belofte maakt yoga waar. Ook op langere termijn is yoga niet alleen maar lekker. Je blijft jezelf tegenkomen. Maar het is heerlijk om met yoga manieren te vinden om spanning weg te laten stromen, om je soepeler te voelen en om met een meer opgeruimd hoofd rond te lopen. Als je de verwachting dat de weg daar naar toe altijd lekker is laat varen, ontstaat er ruimte om te genieten van alles wat yoga je te bieden heeft. We raken niet verslingerd aan yoga omdat het alleen gemak biedt, maar juist omdat het ons verrast als we door het ongemak heen gaan. Het is de confrontatie waard.